Grillregler i borettslag og sameier
Tekst og bilde: NBBL
Nordmenn elsker å grille, og så snart våren er i lufta sprer lukten av grill seg i de fleste nabolag. Hyggelige måltider ute er ekstra kjærkomment nå etter over et år med korona epidemi. Her gir vi deg en oversikt over reglene for deg som bor i borettslag eller sameie.
Ingen lover styrer regler for grilling
Det finnes ikke noen egne regler om grilling i boliglovene, men det finnes regler om at man ikke skal bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er unødvendig til ulempe eller skade for de andre beboerne. Dette må du ta hensyn til. Brannfarlig grilling, for eks. med mye flammer og varme nær vegg, eller stekeos og røyk som forsvinner rett inn i naboens soverom, må man derfor unngå.
– For å sikre «god grill-skikk» er det lurt å ta inn regler om grilling i husordensreglene. Da vil alle beboerne lett og enkelt se hva som er god og hensynsfull grilling og man unngår konflikter, sier Line Bjerkek, advokat i NBBL.
Man kan tenke seg at forholdene i boligselskapet er slik at noe eller all grilling bør forbys, for eks. i verneverdig bebyggelse, eller områder som er særskilt utsatt for ulempe eller skade av grillingen. Å bruke kullgrill på balkongen er brannfarlig og bør ikke være lov. De fleste tillater imidlertid bruk av elektrisk eller gass-grill på balkongen.
I borettslag kan husordensreglene endres ved vedtak i styret, mens de i eierseksjonssameier må endres ved vedtak i årsmøtet.
Det viktigste er å vise hensyn
For å imøtekomme beboernes behov for grilling kan det være hensiktsmessig å etablere grillplasser på fellesarealer utendørs. I år er det også viktig å følge de til enhver tid oppdaterte retningslinjene fra myndighetene om smittevern for private sammenkomster, enten det skjer på egen balkong eller på boligselskapets fellesområde.
Noen boligselskaper legger ut informasjon om regler for grilling på sine nettsider, på en intern Facebook-gruppe, eller henger oppslag i gangen. Der kan man blant annet oppfordre beboerne til å tenke over hvor de plasserer grillen i forhold til vindretning med tanke på naboer, og hvilken type grill som er tillatt å bruke.
– Det viktigste er ganske enkelt å ta hensyn til andre og å fastsette retningslinjer som ivaretar brannsikkerheten og begrenser ulempene grilling i verste fall kan medføre – grillkos for deg kan bli til sjenerende grillos for naboen, sier Line Bjerkek, advokat i NBBL.