Gode heisvaner for å holde deg frisk

Heiser er per definisjon lukkede rom der tilfeldige mennesker møtes. De er også et viktig transportmiddel for mennesker som har problemer med å gå i trapper, spesielt i kritiske settinger, som sykehus. Vi har satt sammen en liste med råd for hensynsfull atferd, som gjør heisturen tryggere, også i denne utfordrende tiden.

Mens mange av oss for tiden opplever begrenset bevegelsesfrihet rundt om i byene og bygningene våre, finnes det områder som må holdes i drift selv i krisetider. Sykehus er et åpenbart eksempel på dette, der personer og forsyninger må kunne flyttes effektivt på og mellom etasjene til enhver tid.

Men mange kontorer, butikker, boligbygg og kollektivknutepunkter må også holdes åpne. Heis er den mest effektive måten for personer i disse bygningene å komme seg dit de skal, når de skal. Ved å følge rådene for heisatferd nedenfor, kan alle som bruker heis under det nye koronautbruddet (COVID-19) gjøre sitt for å holde seg tryggere under pandemien.

1. Unngå å ta på heisknappene med bare hender

Bilde

For å unngå spredning av mikrober i heiser med tradisjonelle trykknapper, er det best å ikke berøre knappene med fingrene. Bruk i stedet hansker, tuppen på en penn eller lignende til å trykke på knappen.

Hvis du er nødt til å bruke bare hender, husk å vaske dem så raskt som mulig, eller bruk alkoholbasert hånddesinfeksjon.

2. Ikke gå inn i en full heis

Bilde

Vær tålmodig og vent på neste tur hvis heisen er full. Eller vurder å ta trappene i stedet. Det er best å ta heisen alene eller sammen med noen få andre personer. Da begrenser man spredning av sykdommer som koronaviruset, som smitter gjennom dråper fra luftveiene.

3. Prat kun i heisen hvis du kan stå minst 1 meter unna dine medpassasjerer

Bilde

Hvis du er i en heis med flere mennesker, prøv å stå minst én meter unna de andre passasjerene. Hvis du er i en full heis, er det høflig å gjøre som nordmenn flest og unngå å prate. Hvis du må hoste eller nyse, snu deg vekk fra andre og bruk albuekroken eller et papirlommetørkle slik at du ikke sprer dråper i lufta.

4. Regelmessig rengjøring av overflater

Bilde

Det er alltid en god rutine å rengjøre heisens overflater jevnlig. Oppfordre de ansvarlige til å styrke renholdet, slik at heisknapper, håndlister, vegger, dører og andre overflater i heiskupeen, som berøringspaneler, rengjøres regelmessig med riktig type desinfeksjonsmidler. NB! Ikke bruk sprayflaske på trykknappene. Her kan du laste ned våre retningslinjer for desinfisering av overflater i heiser på dører og rulletrapper.

Tekst og bilder: KONE.no

KONE tilbyr fordelaktige betingelser på heis-, dør- og portservice til Sebra Forvaltnings forvaltede boligselskap. For rriser, rabatter og hvordan bestille ta kontakt med din primærkontakt.

Hvorfor øker felleskostnadene?

Du kjenner på en gryende irritasjon; Nytt år og …

Hvem har ansvaret når noen faller på isen utenfor blokka?

De fleste har nok falt på isen en gang, men kan n…

Forretningsførsel: spørsmål og svar

  Hva er forretningsførsel, og hva er egentl…

Gjør deg klar til målesesongen

Har du målt for høye radonverdier? Eller trenger…

Nyhetsarkiv