Forbud mot mineralolje til oppvarming av bolig fra 1.1.2020

Fra 1. januar 2020 er det ulovlig å bruke mineralolje til oppvarming av bygninger. Det er fremdeles lov å fyre med olje av såkalt biologisk opprinnelse, slik som bioolje og bioparafin. Hva skjer hvis boligeier ennå ikke har funnet annen løsning?

Støtteordninger

For borettslag og sameier gir Enova fortsatt støtte til varmesentral basert på fornybare energikilder (flis, briketter, pellets, varmepumpe og solfangeranlegg).
https://www.enova.no/bedrift/bygg-og-eiendom/varmesentraler/

Noen kommuner gir også støtte til fjerning av oljefyr og erstatning med klima- og miljøvennlige løsninger, for eksempel fjernvarme.

Har du spørsmål om støtteprogrammene, eller trenger hjelp med søknad, ta kontakt med Enova eller kommunen der du bor.
https://www.enova.no/privat/borettslag-og-sameier/

Det er fremdeles tillatt å bruke mineralolje som reserveløsning dersom andre oppvarmingskilder ikke fungerer på grunn av feil eller skade.

Hva med etternølerne?

Det er kommunen som fører tilsyn med at forbudet overholdes. Kommunen kan gi pålegg eller tvangsmulkt dersom det fremdeles fyres med mineralolje. Kommunen har også mulighet til å gi unntak fra forbudet. Men da må det søkes. Søknaden skal være skriftlig og begrunnet. Miljødirektoratet har publisert en veileder om forbudet. Der er også muligheten for unntak beskrevet.
https://www.miljodirektoratet.no/globalassets/publikasjoner/M1083/M1083.pdf

Oljefyren kan bygges om

Et anlegg for mineralolje kan fyres med bioolje, men da må det bygges om. Her gir Norsk Varmeteknisk Forening nøytral og gratis rådgivning til privatpersoner.
https://nvf.no/

Mineralolje er petroleumsprodukt fremstilt på basis av råolje, i motsetning til olje av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse.

Tekst og bilde: NBBL

Hvorfor øker felleskostnadene?

Du kjenner på en gryende irritasjon; Nytt år og …

Hvem har ansvaret når noen faller på isen utenfor blokka?

De fleste har nok falt på isen en gang, men kan n…

Forretningsførsel: spørsmål og svar

  Hva er forretningsførsel, og hva er egentl…

Gjør deg klar til målesesongen

Har du målt for høye radonverdier? Eller trenger…

Nyhetsarkiv